Kaip prižiūrėti pirmuosius mažylių dantukus?

liepos 16, 2017

Dažnai matau, mamos klausia, kaip prižiūrėti pirmuosius dantukus. Vis dažniau klausia ar reikia naudoti dantų pastą, ar juo reikia išvis valyti, jei reikia tai kaip ir su kuo. Šiandien pamėginsiu iš savo profesinės pusės papasakoti svarbiausius dantukų priežiūros metodus.
Mamos labai laukia pirmųjų kūdikių dantukų. Šį laukimą lydi ir laimė ir nerimas, kaip mažylis iškęs šį svarbų žingsnį. Dažnai sakoma jog mažyliai tampa irzlūs ir pikti, juk ir mums patiems nemalonu, kai kažkur burnoje dygstantys protiniai dantys karts nuo karto dirgina ir gadina nuotaiką visą dieną. Taigi pirmieji dantų dygimo požymiai ne tik vaiko irzlumas, bet ir padidėjąs seilėtekis, patinusios, paburkusios dantenos, o jei paliestumėte su pirštais, galima jausti kaubūrėlius. 
Nors įvairiose knygose rašoma nuo kada iki kada turi pasirodyti pirmieji dantukai, tačiau nereikėtų mamoms nerimauti jeigu vaikas nepatenka į šiuos rodiklius. Galiausiai iki metų vistiek turėtų pasirodyti pirmieji dantukai. Vieniems jie išdygsta ankščiau, kitiems vėliau. Tai priklauso ir nuo genetikos. 
Taigi, kai visgi jau dantukai pradeda dygti, mamoms kyla klausimas, kaip palengvinti šią naštą savo mažiesiems? Turbūt, geriausia išeitis šaldyti. Šaldyti galima įvairiais būdais, yra tam skirti tepaliukai, būtent kūdikių dantenom, taip pat galima guminius žaislus šiek tiek atšaldyti ir duoti pakramtyti. Taip jie pasikaso dantenas ir šiek tiek numalšina nemalonų dirginimą. Daug gerų atsiliepimų esu girdėjusi ir apie aliejus, skirtus malšinti dantų dygimo skausmui, jeigu tuom tikite ir mažyliui padeda, tad kodėl gi ne? Visos mamos nori jog mažylis patirtų kuo mažiau skausmo šiame naujame pasaulyje. 
Na ir pagrindinis klausimas, jau pasirodžius dantukams, kaip gi juos prižiūrėti ? Vos tik mažyliui pasirodo pirmasis dantukas, jau reikėtų skirti dėmesio ir laiko dantuko priežiūrai. Rekomenduojama kuo ilgiau išlaikyti sveikus pieninius dantukus, kadangi jie labai svarbūs normaliam žandikaulio augimui ir užlaiko vietą nuolatiniams dantukams. 
Parduotuvėse galite įsigyti ant piršto maunamų šepetėlių, skirtų pirmųjų dantukų priežiūrai. Tačiau puikiai tiks ir flanelinės medžiagos gabalėlis, kurį suvilgius vandeniu dantuką reikėtų valyti ryte ir vakare po paskutinio maitinimo. Pastos nerekomenduojama naudoti iki kol vaikas pats sugeba išsivalyti dantukus ir išspjauti pastos likučius, o ne juos nuryti. Medžiagos gabalėliu galima dantukus valyti iki kol išdygs krūminiai, tuomet jau reikėtų įsigyti dantų šepetėlį, nes tik jis efektyviai pašalins apnašas nuo dantų vagelių. 
Dažniau valydami mažylio dantukus nuo pirmųjų dienų pripratinsite jį prie higienos ir nebus sunku paaugėjus išmokyti patį valytis dantis, tai taps jau įpročiu. Kuomet vaikas jau domisi šepetėliu ir nori pats valytis dantukus, tėveliai gali leisti jam pažaisti, tačiau pabaigoje turėtų patys išvalyti dar kartelį, kadangi vaikai dar nemoka taisiklingai patys to padaryti. Tad iki 7-8 metų tėvai visą šį procesą turėtų prižiūrėti. 


You Might Also Like

0 komentarai (-ų)

Populiariausi įrašai

Sekite mus Facebook'e

Dienos nuotrauka