Dantų priežiūra nėštumo metu

balandžio 18, 2017

Kadangi pati esu burnos higienistė, nusprendžiau su Jumis pasidalinti savo įgytomis žiniomis bei praktiniais patarimais, kurie labai svarbūs nėštumo metu. Mes turime prižiūrėti ir savo dantis, norint jog nėštumas praeitų sklandžiai ir nesukeltų jokių papildomų ir nereikalingų nemalonių pojūčių.
Nėštumo metu, didžiajai daliai moterų sujautrėja dantenos, valant dantis- kraujuoja. O nėščiasias, kurias dar kamuoja pykinimas, dantų priežiūra pasidaro itin nemaloni. Tad kaip reikiamai prižiūrėti dantis nesukeliant skausmo ar kitų nemalonių pojūčių.
Nėštumo metu, moters organizme vyksta daugybę pokyčių, hormoniniai pakitimai gali sukelti uždegimus burnos ertmėje. Dėl to padidėja rizika ėduonies susirgimams, periodonto ligoms bei dantenų uždegimams. Šie pakitimai burnos ertmėje gali sukelti net ir priešlaikinius gimdymus, kadangi kaupiasi bakterijos burnoje, vėliau patenka ir į moters organizmą. Todėl labai svarbu, kad moteris žinotų visas prevencines priemones, kaip apsisaugoti nuo dantenų uždegimų ir kaip taisiklingai rūpintis burnos higiena. 
Nėštumo metu dažniausiai pasitaikantis pakitimas burnos ertmėje- dantenų uždegimas. Šis sutrikimas pasitaiko beveik 60% nėščiųjų. Moters organizme padidėja hormonų kiekis, todėl dantenos tampa jautresnės bei lengviau pažeidžiamos. Negydomas dantenų uždegimas gali sukelti rimtesnių susirgimų, tokių kaip periodonto ligos. Dažniausiai uždegimą galima pastebėti pakitus dantenoms, jos tampa paburkusios, jautrios, atsiranda paraudimai, valantis gali kraujuoti ar būti skausmingos. Todėl pastebėjus šiuos simptomus būtina apsilankyti pas savo gydytoją odontologą, kuris paskirtų tinkančias priemones, šiems simptomams sumažinti. Pasireiškus gingvitui, būtina ypač atsakingai valytis dantis tiek dantų siūlu, tiek šepetėliu. Dažnai moterys išsigąsta kraujavimo ir nustoja tinkamai prižiūrėti dantis, ko pasekoje visi simptomai dar labiau paūmėja.
Moterys, kurias rytais kamuoja pykinimas ar šleikštulys, vėliau vedamas vėmimo, dažnai daro klaidą ir iškarto puola valytis dantys. Po rytinio vėmimo dantys pasidengia rūgštimis, tad tampa jautresni mechaniniams pažeidimams, reikėtų pirmiausia neutralizuoti rūgštinę terpę burnoje, skalaujant vandeniu ir tik poto valytis dantis. 
Vienas iš svarbiausių aspektų gerai burnos ertmės būklei- mityba. Nėščios moters mitybos racione turi būti gausu daržovių, pieno produktų, žuvies. Svarbiausi vitaminai moters organizmui A, D, B, C. Taip pat svarbu aprūpinti organizmą reikiamu kiekiu kalcio. Kadangi jei vartojama mažai kalcio praturtintų produktų, visą sukauptą kalcio kiekį organizme gauna vaisius, o moteris jį praranda. Šis elementas svarbus ne tik dantims, kaulams bet ir bendrai sveikatos būklei. 
Trumpa atmintinė besilaukiančioms moterims: 

  • Dantis valytis du kartus per dieną. Ryte po pusryčių, o jei rytai prasideda vėmimu, būtinai prieš tai reikia neutralizuoti rūgštis ir skalauti burną paprastu vandeniu,o vakare prieš einant miegoti, kuomet jau tikrai nebeužkandžiausite. Pastą vertėtų rinktis su flouru, ši medžiaga profilaktinė priemonė nuo ėduonies.
  • Prieš kiekvieną valymasi dantų šepetėliu, naudoti tarpdančių siūlą arba tarpdančių šepetėlį, tiesa siūlas tarpdančius išvalo švariau.
  • Prižiūrėti savo mitybą, valgyti daug daržovių, vengti termiškai apdoroto maisto. Naudoti kalcio praturtintą maistą.
  • Rinkitės dantų pastą su flouru ir minkštą dantų šepetėlį.
  • Prieš planuojant nėštumą, apsilankyti pas gydytoją odontologą. Nėštumo metu taip pat patartina atlikti profilaktinę apžiūrą. Jos metu gydytojas įvertins Jūsų burnos ertmės būklę ir paskirs tinkamą gydymą arba profilaktines priemones.

You Might Also Like

0 komentarai (-ų)

Populiariausi įrašai

Sekite mus Facebook'e

Dienos nuotrauka