Mažylių primaitinimas: nuo ko, kada ir kaip pradėti?

birželio 28, 2017

Kuomet mažyliai paaugo ir jau reikalinga įvedinėti primaitinimą, daugybė mamų susiduria su įvairiais klausimais, kaip pradėti primaitinimą, nuo kokių daržovių, kas kiek laiko įvesti naują produktą? O internete ir knygose informacijos gausybė tad kartais ir išsirinkti būna sudėtinga. Todėl šiandien noriu Jums pristatyta paprastą, aiškią ir labai palengvinančią primaitinimo kelią knygą Mažylio receptai. ( Šiame tinklapyje rasite ne tik knygą, per ir daug naudingos informacijos ir receptų) Skaitinėjant šią knygą, radau daug atsakymų į man iškilusius klausimus ir visuomet pasisemiu idėjų kuomet makalošės atrodė jau atsibodusios. Čia rasite daugybę receptų ir patarimų, kaip sveikai įpratinti mažylį valgyti įvairų ir naudingą maistą.

Dažniausiai mamoms iškylantis pirmasis klausimas apie primaitinimą, kada gi pradėti ? Šios knygos autorė Jurgita Surplienė pataria remtis PSO rekomendacijomis ir primaitinimą pradėti nuo 6 mėn. Tačiau kiekvienas mažylis skirtingas ir reikėtų pasikonsultuoti su jį prižiūrinčiu gydytoju, mažylių primaitinimas per anksti ir per vėlai gali turėti įtakos jo sveikatai. 

Mažylio receptuose galite rasti keletą patarimų, kurie rodo jog mažylis pasiruošęs pradėti ragauti tirštą maistą: jau sėdi ir tvirtai laiko galvą, dažnai išalksta, atsisako maisto išstūmimo iš burnos reflekso. 

Mažylių skrandukų talpa nėra neprisotinama. Apytiksliai skrandžio talpa apskaičiuojama 30g/kg. Taigi jeigu mažylis nebenori košės, neverskite jo valgyti per prievartą, greičiausiai mažylis jau sotus. 

Yra įprasta, kad mažylio primaitinimas prasideda nuo bulvės, o vėliau įvedamos vis kitos daržovės. Rekomenduojama įvesti naują produktą kas 3-5 dienas. 

Dažnai iškyla ir klausimas, ką gali valgyt 6 mėn. mažyliai. Išties jų galimų maisto produktų racionas jau ganėtinai platus, kad po truputį galėtų susipažinti su įvairiais skoniais ir gauti visas naudingas ir reikalingas maisto medžiagas vystymuisi. 

Pateiksiu keletą produktų, kuriais skanauti gali 6 mėn mažyliai, pagal šią knygą:

Daržovės: bulvės, morkos, baltagūžiai kopūstai, brokoliai, cukinija, moliūgas, žiediniai kopūstai, lęšiai, baklažanai, burokėliai, pomidorai, ropės, saldžios paprikos, žirniai.

Kruopos: ryžiai, avižos, grikiai, kukurūzai, miežiai, soros, kvietinės kruopos, manai.

Mėsa: paukštiena ( virimo laikas: 30-40min.), veršiena (1h), jautiena (1h), kiauliena (40-50min.), ėriena (30-40min.), triušiena ( 30-40min.), žvėriena (1h).

Vaisiai ir uogos: obuoliai, kriaušės, slyvos, persikai, abrikosai, bananai, avokadas, avietės, braškės, žemuogės, mėlynės.

Keletas naudingų patarimų: 
  • Kūdikiai iki metukų, per dieną turėtų suvalgyti 30-50g mėsos;
  • Košės nuo šešių mėn gardinti šaltai spaustu, nerafinuotu saulėgrąžų, rapsų ar alyvuogių aliejumi;
  • Nuo 7 mėn. košes gali sudaryti 4-5 ingridientai;
  • Grūdines košes gardinti ne daugiau kaip dviejų rūšių uogomis;
  • 7-8 mėn. košes galima gardinti sviestu;
  • 6-12mėn. mažyliams galima 60ml sulčių per dieną ( aviečių, braškių, žemuogių, mėlynių, obuolių, kriaušių, slyvų, burokėlių, morkų, kopūstų);
  • Iki 3 metų daržoves rekomenduojama perplauti verdančiu vandeniu;
  • 6-7 mėn. mažylis turėtų valgyti 1-2 kartus per dieną tiršto maisto. Vienas maitinimas patiekalai su daržovėmis, mėsa, kruopomis, antras- patiekalai su kruopomis, vaisiais, uogomis. 
  • 7-9 mėn. mažylis valgo 2-3 kartus per dieną tiršto maisto: pusryčiams, vakarienei- patiekalai su kruopomis, vaisiais, uogomis; pietums- patiekalai su mėsa ar žuvimi ir daržovėmis ar kruopomis. Nuo 9 mėn. galima įterpti 1-2 lengvus užkandžius. 

Vaikai turi teisę į pilnavertę ir sveiką mitybą, kuri būdų naudinga augimui ir vystymuisi, tad venkite pridėtinių cukraus įvairiose produktuose ir saldumynų. O šią knygą rekomenduoju visoms, kurioms iškyla dar klausimų apie mažylių primaitinimą. Čia rasite atsakymus į visus klausimus. Viskas parašyta paprastai ir suprantamai.




You Might Also Like

0 komentarai (-ų)

Populiariausi įrašai

Sekite mus Facebook'e

Dienos nuotrauka